VO ceny a individuální ceníky se zobrazí až po přihlášení! 

Shop
Kategorie
JASO (https://www.jaso.cz/)

Víno

In vino veritas.......Ve víně je pravda....

 

Námi prodávaná vína mohou obsahovat alergen oxid siřičitý.

 

Při oslavě narozenin, sňatku či o Vánocích pozdvihujeme sklenku a připíjíme na šťastné dny. Když se usadíme k odpočinku po náročném dni nebo se zajdeme uvolnit do příjemné restaurace často si k tomu přibereme dobré víno.

Vítáme Vás v naší virtuální vinotéce, ve které najdete široký výběr moravských a českých vín, ale i vína z proslulých vinařských oblastí Francie, Španělska, Itálie, Maďarska, Jižní Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a dalších...

Provedeme Vás světem vína, poradíme Vám, jak nejlépe vybrat a doporučit víno hostům Vaší restaurace v závislosti na zvoleném pokrmu, jak víno podávat, jak víno skladovat, dozvíte se jak se víno člení do jednotlivých kategorií a další zajímavosti, abyste mohli pro sebe a své hosty připravit vždy příjemný večer se skvělými kulinářskými zážitky, korunovanými lahví výjimečného nápoje, jakým víno bezpochyby je.
  hrozen

KATEGORIE VÍN:

Stupeň cukernatosti (ČNM°) = množství kg cukru ve 100 litrech moštu.


• Stolní víno

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti. Nesmí být označováno názvem odrůdy ani názvem vinařské oblasti.


Jakostní víno
Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti.

a) Odrůdové jakostní víno

Musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu.

b) Známkové jakostní víno

Smí být vyráběno smísením odrůdových jakostních vín.


• Víno s přívlastkem

Musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Bývá označováno názvem přívlastku, názvem vinařské oblasti, vinařské obce a rokem sklizně hroznů. Nesmí se doslazovat řepným cukrem.

a) Kabinet

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.

b) Pozdní sběr

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.

c) Výběr z hroznů

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.

d) Výběr z bobulí

Vyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

e) Ledové víno

Vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 6 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

f) Slámové víno

Vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.



• Ročníkové víno

Vína pocházejí s hroznů sklizených v určitém roce, dle předpisů různých zemí je povoleno ročníkové víno doplňovat určitým množstvím vína z jiných ročníků, teprve čas však ukáže, které ročníkové víno bude skutečně kvalitní.


• Barrique

Takto jsou označovány dubové sudy obsahu 225 litrů, jejichž vnitřní povrch je ožehnut ohněm. Tímto speciálním ošetřením sudu se do vína během jeho zrání dostávají látky ze dřeva, a tím se ovlivňuje žádoucím směrem charakter vína. Ve vůni je pak možno ucítit aroma po dřevu, vanilku, kávu, čokoládu, někdy až karamel a kouř. To záleží na stupni vypálení sudu. Tyto sudy je možno použít maximálně 3×.

Cukernatost vína
Suché nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr
Polosuché 4,1 - 12 g zbytkového cukru/litr
Polosladké 12,1 - 45 g zbytkového cukru/litr
Sladké minimální obsah 45 g zbytkového cukru/litr


• Šumivé víno (sekt)

Šumivé víno (sekt) se připravuje prvotním nebo druhotným kvašením tuzemských moštů v lahvích nebo ve velkých nádobách (tancích).
Celková doba výroby při kvašení v tancích musí být nejméně 60 dnů nebo 120 dnů (podle roční doby), doba výroby při kvašení v láhvi musí být nejméně 9 měsíců.
Slazení kupáže a jejích jednotlivých složek je zakázáno.
Oxid uhličitý v šumivém vínu může pocházet pouze z alkoholového kvašení kupáže, ze které je víno připravováno. V případně plnění láhví je též povoleno plnění pomocí oxidu uhličitého pouze za předpokladu, že se jeho objem ve víně nezvýší.

Šumivá vína podle obsahu cukru se označí jedním z následujících výrazů:
• „brut nature" nebo „přírodně tvrdé", pokud obsah cukru je pod 3 g v litru; tyto údaje lze užít pouze na výrobky, kterým po vytvoření šumivého vína nebyl dodán žádný cukr.
• „extra brut" nebo „zvláště tvrdé", jestliže obsah cukru je mezi 0 g až 6 g v litru
• „brut" nebo „tvrdé", jestliže obsah cukru je nižší než 15 g v litru
• „extra dry" nebo „zvláště suché", jestliže obsah cukru je mezi 12 g a 20 g v litru
• „sec" nebo „suché", jestliže obsah cukru je mezi 17 g a 35 g v litru
• „demi-sec" nebo „polosuché", jestliže obsah cukru je mezi 33 g a 50 g v litru
• „doux" nebo „sladké", jestliže obsah cukru je větší než 50 g v litru.


• Perlivé víno

Perlivé víno je uměle sycené (impregnované) kysličníkem uhličitým za chladu, nebo vyrobené kvašením v uzavřených nádobách do přetlaku 0,2 MPa.
K výrobě perlivých vín se běžně používají vína stolní či jakostní. Kysličník uhličitý se při umělém sycení váže hůře než při výrobě vín klasickou cestou. Tyto vína vykazují po otevření většinou hrubší a kratší perlení než vína šumivá vyrobená druhotným kvašením.
Perlivé víno nesmí být označováno jako šumivé víno nebo jako druh sektu, lze je vyrábět z tuzemských vín stolních nebo jakostních.



ČLENĚNÍ DLE SVĚTOVÝCH VINAŘSKÝCH OBLASTÍ


• Vína ze Starého světa (Evropa)

• Vína z Nového světa (Severní a Jižní Amerika, Austrálie, Tichomoří, jižní Afrika)



NEJPRODÁVANĚJŠÍ ODRŮDY:


RYZLINK VLAŠSKÝ
Původ této odrůdy není jednoznačný, s Ryzlinkem rýnským však nemá kromě názvu nic společného. U nás patří k jedné z nejvíce pěstovaných odrůd a i ve střední Evropě je poměrně dost rozšířený.
Víno se vyznačuje světle zlatozelenou barvou, jemnou nevtíravou svěží chutí, vůní travinky i lipového květu a typickou výraznější svěží kyselinkou.

VELTLÍNSKÉ ZELENÉ
Tato odrůda pochází pravděpodobně z Rakouska, kde je podobně jako u nás nejrozšířenější odrůdou. Víno je barvy žlutozelené až zlatavé, chuti pikantně svěží s příjemnou kyselinkou, kořenité, ovocně medové. Vůně je lipově medová až mandlová.

MODRÝ PORTUGAL
Portugalský původ této odrůdy není jednoznačný. K nám se dostal v 18. století z Rakouska.
Dává kvalitní, tělnaté, lahodné víno, intenzívní rubínové barvy s nižším obsahem kyselin. Vůně vína zahrnuje květnatý až jemně kořenitý tón. V chuti lze rozpoznat lesní ovoce a jemnou, lehčí tříslovinku.

SVATOVAVŘINECKÉ
Pravlastí této odrůdy je patrně Francie, kde se od nepaměti pěstuje hlavně v Alsasku. Na Moravu pronikla ve 40. letech 20. století. U nás je nejrozšířenější modrou odrůdou.
Dává víno tmavě červené barvy temného granátu s odstínem až do fialova, s jemnou svěží vůní a plnou až sametovou chutí, připomínající vařená povidla, černý rybíz nebo sušené ovoce, doplněné příjemnou tříslovinkou.

ZWEIGELTREBE
Odrůda byla vyšlechtěna v 30. letech 20. století v Rakousku F. Zweigeltem křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké. V 60. letech se začal pěstovat i na Moravě.
Víno má jemnou vůni, příjemnou tříslovinku, ovocný buket a středně temnou červenou barvou. Zráním víno získává intenzivní harmonickou chuť a plnost. Poslední dobou jeho obliba roste.

FRANKOVKA
Tato odrůda se pěstuje od nepaměti a snad pochází z Dolního Rakouska nebo Chorvatska. Ve velkopavlovickém regionu jsou pro její pěstování velice příznivé podmínky.
Vůně i chuť Frankovky představuje několik podob - mladé víno je tvrdší, avšak široké, plné, jež zráním získává výrazné a lahodné chuti i vůně, připomínající čerstvý hrozen, jádra peckovin, mokrou slámu, nebo se setkáváme s extraktivními jemně kouřovinkovými višňovými i malinovými tóny. Víno má zářivou granátově červenou barvu.

ANDRÉ
Tato odrůda byla vyšlechtěna roku 1961 křížením Frankovky a Svatovavřineckého ve Velkých Pavlovicích. Nazvána byla na počest Ch. K. Andrého (1763-1831), který v Brně založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě.
Víno je intenzivně tmavě červené s granátově fialovým nádechem, vysoce extraktivní, s plnou tříslovitou a harmonickou chutí. Svým charakterem se blíží jižním vínům.

CABERNET MORAVIA
Novošlechtění vyšlechtěné v Moravské Nové Vsi křížením odrůd Zweigeltrebe x Cabernet franc.
Víno je podobné Cabernetu Sauvignon s intenzívně fialově červenou barvou, harmonické, příjemné cabernetové chuti a vůně s tóny červeného bobulového ovoce.

CABERNET SAUVIGNON
Vznikl náhodným opylením odrůdy Cabernet franc pylem odrůdy Sauvignon a pravděpodobně byl znám již v době římské. Pěstuje se po celém světě a v poslední době se stal nejmódnější modrou odrůdou. U nás však nedoznal většího rozšíření pro své pozdní zrání. Víno této odrůdy je velmi plné, extraktivní, příjemně tříslovité, harmonické, v chuti i ve vůni po červeném bobulovém ovoci jako je černý rybíz či lesní plody. Má intenzivní temnou červenou až červenofialovou barvu. Ležením v láhvi dosahuje vynikající jakosti.

SAUVIGNON
Pravděpodobně pochází z Francie. Odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený. Pěstuje se ve většině vinařských zemí světa. Patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech.
Víno je světle zelenožluté barvy s kopřivovou či ovocnou vůní po broskvích, angreštu a černém rybízu. Zráním dosahuje výborné kvality, plnosti a kořenitosti.

MUŠKÁT MORAVSKÝ
Odrůda vzniklá křížením odrůdy Muškát Ottonel x Prachtraube v Polešovicích. Dříve se nazýval Mopr. Víno je světle žluté barvy s výraznou muškátovou vůní, lehčího typu s nižším obsahem kyselin.

TRAMÍN ČERVENÝ
Jeho původ je nejasný. Předpokládá se, že byl pěstován již ve starém Římě.
Je geneticky nejstarší u nás pěstovanou odrůdou a podílel se na vzniku mnoha klasických odrůd révy vinné. Víno je výrazně zlatožluté barvy s intenzivní plnou a kořenitou vůní někdy po růžích, nebo lékořici. V chuti je plné a extraktivní, často se zbytkem cukru. Má nižší obsah kyselin a svým charakterem připomíná těžší jižní vína. Zráním získává na jakosti.

RULANDSKÉ BÍLÉ
(Pinot blanc)
Odrůda vznikla jako pupenová mutace Rulandského šedého, pochází z Burgundska a jen tam se může označovat jako „Burgundské". U nás se pěstuje od nepaměti, ale nejpozději od dob Karla IV.
Víno je světležluté barvy s nenapodobitelnou chlebnatou chutí a vůní. Zráním získává na jakosti a plnosti.

CHARDONAY
Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského s odrůdou Heunisch. Na Moravě se spolu s Rulandským bílým pěstuje od nepaměti.
Víno je oproti Rulandskému bílému plnější, harmoničtější a má vyšší obsah aromatických látek.

RYZLINK RÝNSKÝ
Pěstování Ryzlinku rýnského se dá doložit v Německu od roku 1435. Odrůda však nebyla příliš oblíbena a pěstovala se jen ve směsi s jinými odrůdami, kdy nemohly vyniknout její jedinečné vlastnosti hlavně proto, že hrozny této pozdní odrůdy bývaly sklízeny spolu s ostatními příliš brzy.
Vína Ryzlinku rýnského mají zelenožlutou barvu a s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny, u bobulových výběrů až jantarové.



KOMBINACE JÍDLA A VÍNA


Kombinace jídla a vína není tak složitá, jak se na první pohled zdá.
Pravidlem v posloupnosti podávaných vín jsou suchá vína před sladkými, mladá před starými, bílá před červenými a lehká před těžkými.

Suchá bílá vína - aperitiv, netučná jídla; ryby, bílé maso, mořské plody, jemné sýry apod.
Vyzrálá bílá vína-játra, deserty, aperitiv k výrazným sýrům, mořským plodům a rybám.
Růžová suchá vína - ryby a mořské plody, uzeniny, drůbež, jemné sýry a bílé maso.
Polosuchá růžová vína -deserty, uzeniny a ostré i jemné sýry.
Červená lehká vína - smažené ryby i ryby v omáčce, pečené červené maso i červené maso v omáčce, pernatá zvěřina, pečená drůbež a jemné sýry.
Aromaticky výrazná červená vína - červené maso, všechny druhy zvěřiny a ostré sýry.
Přírodní sladká vína a vína likérová - dezerty i aperitiv.
Šumivá vína - podle nejnovějších doporučeních se hodí ke všem pokrmům.
Nevhodné je podávat vína k vaječným pokrmům, či k pokrmům obsahujícím ocet.



IDEÁLNÍ SERVÍROVACÍ TEPLOTY


Lehká, svěží bílá vína 4-6 °C
Šťavnatá, aromatická bílá vína 6-8 °C
Plná, těžká bílá vína 10-12 °C
Růžová vína 4-6 °C
Ovocná, svěží červená vína 12-14 °C
Zralá, lahodná červená vína 16-18 °C
Bohatá, hustá červená vína 18-20 °C
Šumivá vína 6-8 °C
Sladká vína 6-8 °C



DESATERO O VÍNĚ


1. První sklenka jako med,

2. druhou proto dáš si hned,

3. třetí tobě chuti dodá,

4. čtvrté nikdo neodolá,

5. pátou chválit nepostačíš,

6. šestou žízeň neuhasíš

7. po sedmé si pleteš esa,

8. po osmé ti hlava klesá,

9. z deváté jsi Tutenkamen,

10. po desáté už je AMEN!

Podkategorie

Nejprodávanější zboží

In vino veritas.......Ve víně je pravda....

 

Námi prodávaná vína mohou obsahovat alergen oxid siřičitý.

 

Při oslavě narozenin, sňatku či o Vánocích pozdvihujeme sklenku a připíjíme na šťastné dny. Když se usadíme k odpočinku po náročném dni nebo se zajdeme uvolnit do příjemné restaurace často si k tomu přibereme dobré víno.

Vítáme Vás v naší virtuální vinotéce, ve které najdete široký výběr moravských a českých vín, ale i vína z proslulých vinařských oblastí Francie, Španělska, Itálie, Maďarska, Jižní Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a dalších...

Provedeme Vás světem vína, poradíme Vám, jak nejlépe vybrat a doporučit víno hostům Vaší restaurace v závislosti na zvoleném pokrmu, jak víno podávat, jak víno skladovat, dozvíte se jak se víno člení do jednotlivých kategorií a další zajímavosti, abyste mohli pro sebe a své hosty připravit vždy příjemný večer se skvělými kulinářskými zážitky, korunovanými lahví výjimečného nápoje, jakým víno bezpochyby je.
  hrozen

KATEGORIE VÍN:

Stupeň cukernatosti (ČNM°) = množství kg cukru ve 100 litrech moštu.


• Stolní víno

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti. Nesmí být označováno názvem odrůdy ani názvem vinařské oblasti.


Jakostní víno
Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti.

a) Odrůdové jakostní víno

Musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu.

b) Známkové jakostní víno

Smí být vyráběno smísením odrůdových jakostních vín.


• Víno s přívlastkem

Musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Bývá označováno názvem přívlastku, názvem vinařské oblasti, vinařské obce a rokem sklizně hroznů. Nesmí se doslazovat řepným cukrem.

a) Kabinet

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.

b) Pozdní sběr

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.

c) Výběr z hroznů

Vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.

d) Výběr z bobulí

Vyrábí se z vybraných bobulí, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

e) Ledové víno

Vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 6 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

f) Slámové víno

Vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.



• Ročníkové víno

Vína pocházejí s hroznů sklizených v určitém roce, dle předpisů různých zemí je povoleno ročníkové víno doplňovat určitým množstvím vína z jiných ročníků, teprve čas však ukáže, které ročníkové víno bude skutečně kvalitní.


• Barrique

Takto jsou označovány dubové sudy obsahu 225 litrů, jejichž vnitřní povrch je ožehnut ohněm. Tímto speciálním ošetřením sudu se do vína během jeho zrání dostávají látky ze dřeva, a tím se ovlivňuje žádoucím směrem charakter vína. Ve vůni je pak možno ucítit aroma po dřevu, vanilku, kávu, čokoládu, někdy až karamel a kouř. To záleží na stupni vypálení sudu. Tyto sudy je možno použít maximálně 3×.

Cukernatost vína
Suché nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr
Polosuché 4,1 - 12 g zbytkového cukru/litr
Polosladké 12,1 - 45 g zbytkového cukru/litr
Sladké minimální obsah 45 g zbytkového cukru/litr


• Šumivé víno (sekt)

Šumivé víno (sekt) se připravuje prvotním nebo druhotným kvašením tuzemských moštů v lahvích nebo ve velkých nádobách (tancích).
Celková doba výroby při kvašení v tancích musí být nejméně 60 dnů nebo 120 dnů (podle roční doby), doba výroby při kvašení v láhvi musí být nejméně 9 měsíců.
Slazení kupáže a jejích jednotlivých složek je zakázáno.
Oxid uhličitý v šumivém vínu může pocházet pouze z alkoholového kvašení kupáže, ze které je víno připravováno. V případně plnění láhví je též povoleno plnění pomocí oxidu uhličitého pouze za předpokladu, že se jeho objem ve víně nezvýší.

Šumivá vína podle obsahu cukru se označí jedním z následujících výrazů:
• „brut nature" nebo „přírodně tvrdé", pokud obsah cukru je pod 3 g v litru; tyto údaje lze užít pouze na výrobky, kterým po vytvoření šumivého vína nebyl dodán žádný cukr.
• „extra brut" nebo „zvláště tvrdé", jestliže obsah cukru je mezi 0 g až 6 g v litru
• „brut" nebo „tvrdé", jestliže obsah cukru je nižší než 15 g v litru
• „extra dry" nebo „zvláště suché", jestliže obsah cukru je mezi 12 g a 20 g v litru
• „sec" nebo „suché", jestliže obsah cukru je mezi 17 g a 35 g v litru
• „demi-sec" nebo „polosuché", jestliže obsah cukru je mezi 33 g a 50 g v litru
• „doux" nebo „sladké", jestliže obsah cukru je větší než 50 g v litru.


• Perlivé víno

Perlivé víno je uměle sycené (impregnované) kysličníkem uhličitým za chladu, nebo vyrobené kvašením v uzavřených nádobách do přetlaku 0,2 MPa.
K výrobě perlivých vín se běžně používají vína stolní či jakostní. Kysličník uhličitý se při umělém sycení váže hůře než při výrobě vín klasickou cestou. Tyto vína vykazují po otevření většinou hrubší a kratší perlení než vína šumivá vyrobená druhotným kvašením.
Perlivé víno nesmí být označováno jako šumivé víno nebo jako druh sektu, lze je vyrábět z tuzemských vín stolních nebo jakostních.



ČLENĚNÍ DLE SVĚTOVÝCH VINAŘSKÝCH OBLASTÍ


• Vína ze Starého světa (Evropa)

• Vína z Nového světa (Severní a Jižní Amerika, Austrálie, Tichomoří, jižní Afrika)



NEJPRODÁVANĚJŠÍ ODRŮDY:


RYZLINK VLAŠSKÝ
Původ této odrůdy není jednoznačný, s Ryzlinkem rýnským však nemá kromě názvu nic společného. U nás patří k jedné z nejvíce pěstovaných odrůd a i ve střední Evropě je poměrně dost rozšířený.
Víno se vyznačuje světle zlatozelenou barvou, jemnou nevtíravou svěží chutí, vůní travinky i lipového květu a typickou výraznější svěží kyselinkou.

VELTLÍNSKÉ ZELENÉ
Tato odrůda pochází pravděpodobně z Rakouska, kde je podobně jako u nás nejrozšířenější odrůdou. Víno je barvy žlutozelené až zlatavé, chuti pikantně svěží s příjemnou kyselinkou, kořenité, ovocně medové. Vůně je lipově medová až mandlová.

MODRÝ PORTUGAL
Portugalský původ této odrůdy není jednoznačný. K nám se dostal v 18. století z Rakouska.
Dává kvalitní, tělnaté, lahodné víno, intenzívní rubínové barvy s nižším obsahem kyselin. Vůně vína zahrnuje květnatý až jemně kořenitý tón. V chuti lze rozpoznat lesní ovoce a jemnou, lehčí tříslovinku.

SVATOVAVŘINECKÉ
Pravlastí této odrůdy je patrně Francie, kde se od nepaměti pěstuje hlavně v Alsasku. Na Moravu pronikla ve 40. letech 20. století. U nás je nejrozšířenější modrou odrůdou.
Dává víno tmavě červené barvy temného granátu s odstínem až do fialova, s jemnou svěží vůní a plnou až sametovou chutí, připomínající vařená povidla, černý rybíz nebo sušené ovoce, doplněné příjemnou tříslovinkou.

ZWEIGELTREBE
Odrůda byla vyšlechtěna v 30. letech 20. století v Rakousku F. Zweigeltem křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké. V 60. letech se začal pěstovat i na Moravě.
Víno má jemnou vůni, příjemnou tříslovinku, ovocný buket a středně temnou červenou barvou. Zráním víno získává intenzivní harmonickou chuť a plnost. Poslední dobou jeho obliba roste.

FRANKOVKA
Tato odrůda se pěstuje od nepaměti a snad pochází z Dolního Rakouska nebo Chorvatska. Ve velkopavlovickém regionu jsou pro její pěstování velice příznivé podmínky.
Vůně i chuť Frankovky představuje několik podob - mladé víno je tvrdší, avšak široké, plné, jež zráním získává výrazné a lahodné chuti i vůně, připomínající čerstvý hrozen, jádra peckovin, mokrou slámu, nebo se setkáváme s extraktivními jemně kouřovinkovými višňovými i malinovými tóny. Víno má zářivou granátově červenou barvu.

ANDRÉ
Tato odrůda byla vyšlechtěna roku 1961 křížením Frankovky a Svatovavřineckého ve Velkých Pavlovicích. Nazvána byla na počest Ch. K. Andrého (1763-1831), který v Brně založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě.
Víno je intenzivně tmavě červené s granátově fialovým nádechem, vysoce extraktivní, s plnou tříslovitou a harmonickou chutí. Svým charakterem se blíží jižním vínům.

CABERNET MORAVIA
Novošlechtění vyšlechtěné v Moravské Nové Vsi křížením odrůd Zweigeltrebe x Cabernet franc.
Víno je podobné Cabernetu Sauvignon s intenzívně fialově červenou barvou, harmonické, příjemné cabernetové chuti a vůně s tóny červeného bobulového ovoce.

CABERNET SAUVIGNON
Vznikl náhodným opylením odrůdy Cabernet franc pylem odrůdy Sauvignon a pravděpodobně byl znám již v době římské. Pěstuje se po celém světě a v poslední době se stal nejmódnější modrou odrůdou. U nás však nedoznal většího rozšíření pro své pozdní zrání. Víno této odrůdy je velmi plné, extraktivní, příjemně tříslovité, harmonické, v chuti i ve vůni po červeném bobulovém ovoci jako je černý rybíz či lesní plody. Má intenzivní temnou červenou až červenofialovou barvu. Ležením v láhvi dosahuje vynikající jakosti.

SAUVIGNON
Pravděpodobně pochází z Francie. Odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený. Pěstuje se ve většině vinařských zemí světa. Patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech.
Víno je světle zelenožluté barvy s kopřivovou či ovocnou vůní po broskvích, angreštu a černém rybízu. Zráním dosahuje výborné kvality, plnosti a kořenitosti.

MUŠKÁT MORAVSKÝ
Odrůda vzniklá křížením odrůdy Muškát Ottonel x Prachtraube v Polešovicích. Dříve se nazýval Mopr. Víno je světle žluté barvy s výraznou muškátovou vůní, lehčího typu s nižším obsahem kyselin.

TRAMÍN ČERVENÝ
Jeho původ je nejasný. Předpokládá se, že byl pěstován již ve starém Římě.
Je geneticky nejstarší u nás pěstovanou odrůdou a podílel se na vzniku mnoha klasických odrůd révy vinné. Víno je výrazně zlatožluté barvy s intenzivní plnou a kořenitou vůní někdy po růžích, nebo lékořici. V chuti je plné a extraktivní, často se zbytkem cukru. Má nižší obsah kyselin a svým charakterem připomíná těžší jižní vína. Zráním získává na jakosti.

RULANDSKÉ BÍLÉ
(Pinot blanc)
Odrůda vznikla jako pupenová mutace Rulandského šedého, pochází z Burgundska a jen tam se může označovat jako „Burgundské". U nás se pěstuje od nepaměti, ale nejpozději od dob Karla IV.
Víno je světležluté barvy s nenapodobitelnou chlebnatou chutí a vůní. Zráním získává na jakosti a plnosti.

CHARDONAY
Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského s odrůdou Heunisch. Na Moravě se spolu s Rulandským bílým pěstuje od nepaměti.
Víno je oproti Rulandskému bílému plnější, harmoničtější a má vyšší obsah aromatických látek.

RYZLINK RÝNSKÝ
Pěstování Ryzlinku rýnského se dá doložit v Německu od roku 1435. Odrůda však nebyla příliš oblíbena a pěstovala se jen ve směsi s jinými odrůdami, kdy nemohly vyniknout její jedinečné vlastnosti hlavně proto, že hrozny této pozdní odrůdy bývaly sklízeny spolu s ostatními příliš brzy.
Vína Ryzlinku rýnského mají zelenožlutou barvu a s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny, u bobulových výběrů až jantarové.



KOMBINACE JÍDLA A VÍNA


Kombinace jídla a vína není tak složitá, jak se na první pohled zdá.
Pravidlem v posloupnosti podávaných vín jsou suchá vína před sladkými, mladá před starými, bílá před červenými a lehká před těžkými.

Suchá bílá vína - aperitiv, netučná jídla; ryby, bílé maso, mořské plody, jemné sýry apod.
Vyzrálá bílá vína-játra, deserty, aperitiv k výrazným sýrům, mořským plodům a rybám.
Růžová suchá vína - ryby a mořské plody, uzeniny, drůbež, jemné sýry a bílé maso.
Polosuchá růžová vína -deserty, uzeniny a ostré i jemné sýry.
Červená lehká vína - smažené ryby i ryby v omáčce, pečené červené maso i červené maso v omáčce, pernatá zvěřina, pečená drůbež a jemné sýry.
Aromaticky výrazná červená vína - červené maso, všechny druhy zvěřiny a ostré sýry.
Přírodní sladká vína a vína likérová - dezerty i aperitiv.
Šumivá vína - podle nejnovějších doporučeních se hodí ke všem pokrmům.
Nevhodné je podávat vína k vaječným pokrmům, či k pokrmům obsahujícím ocet.



IDEÁLNÍ SERVÍROVACÍ TEPLOTY


Lehká, svěží bílá vína 4-6 °C
Šťavnatá, aromatická bílá vína 6-8 °C
Plná, těžká bílá vína 10-12 °C
Růžová vína 4-6 °C
Ovocná, svěží červená vína 12-14 °C
Zralá, lahodná červená vína 16-18 °C
Bohatá, hustá červená vína 18-20 °C
Šumivá vína 6-8 °C
Sladká vína 6-8 °C



DESATERO O VÍNĚ


1. První sklenka jako med,

2. druhou proto dáš si hned,

3. třetí tobě chuti dodá,

4. čtvrté nikdo neodolá,

5. pátou chválit nepostačíš,

6. šestou žízeň neuhasíš

7. po sedmé si pleteš esa,

8. po osmé ti hlava klesá,

9. z deváté jsi Tutenkamen,

10. po desáté už je AMEN!

Garance vrácení
Cuvée PÁLAVA + AURELIUS    MZV polosuché ČR 0,75l 12% - vinařst.Procházka Valtice

Cuvée PÁLAVA + AURELIUS MZV polosuché ČR 0,75l 12% - vinařst.Procházka Valtice

87,22 Kč/ks s DPH
116,29 Kč/l
72,08 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: skladem 5 ks
-
ks
+
BON VOYAGE  CHARDONNAY non ALCO sladké    0,75l- UB dealkoholické   víno

BON VOYAGE CHARDONNAY non ALCO sladké 0,75l- UB dealkoholické víno

125,34 Kč/ks s DPH
167,12 Kč/l
103,58 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Garance vrácení
GRÜNER VELTLINER      suché  Rakousko  12%       S-         (CENA za 1L)   BIB20  PA-

GRÜNER VELTLINER suché Rakousko 12% S- (CENA za 1L) BIB20 PA-

49,83 Kč/l s DPH
49,83 Kč/l
41,18 Kč/l bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 100 KS
-
l
+
20 l v balení
DORNFELDER      polosuché  Slovensko  12,5%          S-         (CENA za 1L)   BIB20  PA-

DORNFELDER polosuché Slovensko 12,5% S- (CENA za 1L) BIB20 PA-

66,48 Kč/l s DPH
66,48 Kč/l
54,94 Kč/l bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 50 KS
-
l
+
20 l v balení
JASO cena
MARTINI EXTRA DRY 1l  15%

MARTINI EXTRA DRY 1l 15%

249,16 Kč/ks s DPH
249,16 Kč/l
205,92 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Veltlínské zelené  kabinet  2021  suché 0,75  POPELA

Veltlínské zelené kabinet 2021 suché 0,75 POPELA

172,22 Kč/ks s DPH
229,63 Kč/l
142,33 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Skladová dostupnost
Štítky
Barva
Země původu
Výrobce / Značka
Druh produktu
Nealko - dle perlivosti
Nealko - Druh produktu
Nealko - Ochucené
Obal
Zařazení
Vinařství
Šumivá vína
Obsah cukru
Odrůda
Objem balení
JASO cena
Col. HIBERNAL-ČR-  ps 2022 0,75l /polosuché/13% VALTICE

Col. HIBERNAL-ČR- ps 2022 0,75l /polosuché/13% VALTICE

178,69 Kč/ks s DPH
238,26 Kč/l
147,68 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Garance vrácení
MIONETTO Prosecco DOC Brut  6 x 0,20 PARTY PACK

MIONETTO Prosecco DOC Brut 6 x 0,20 PARTY PACK

527,08 Kč/ks s DPH
2635,40 Kč/l
435,60 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: skladem 3 ks
-
ks
+
Garance vrácení
MIONETTO Prosecco Prestige DOC Rose  6 x 0,20 PARTY PACK

MIONETTO Prosecco Prestige DOC Rose 6 x 0,20 PARTY PACK

527,04 Kč/ks s DPH
2635,22 Kč/l
435,57 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: Do několika dní, ověřte na objednavky@jaso.cz
Garance vrácení
BOHEMIA SEKT ICE PINK   6 x 0,20   - KABELKA

BOHEMIA SEKT ICE PINK 6 x 0,20 - KABELKA

402,56 Kč/ks s DPH
2012,81 Kč/l
332,70 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: skladem 2 ks
-
ks
+
VA- Ryzlink rýnský ps 2022  ČR  0,75l suché  13 %    VALTICE

VA- Ryzlink rýnský ps 2022 ČR 0,75l suché 13 % VALTICE

179,54 Kč/ks s DPH
239,38 Kč/l
148,38 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Pálava ps 2022 suché ČR gold 0,75l 12% - RÉVA RAKVICE RR

Pálava ps 2022 suché ČR gold 0,75l 12% - RÉVA RAKVICE RR

153,54 Kč/ks s DPH
204,72 Kč/l
126,89 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Col. Rulandské šedé -ČR- ps 2022  0,75l /suché/12,5 % VALTICE

Col. Rulandské šedé -ČR- ps 2022 0,75l /suché/12,5 % VALTICE

192,01 Kč/ks s DPH
256,01 Kč/l
158,68 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
KERNER PS 2022 polosladké ČR 0,75l 12% - vinařst.Procházka Valtice

KERNER PS 2022 polosladké ČR 0,75l 12% - vinařst.Procházka Valtice

131,40 Kč/ks s DPH
175,20 Kč/l
108,60 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Col. Sauvignon 0,75l  pozdní sběr 2022 - suché /ČR/12%  VALTICE

Col. Sauvignon 0,75l pozdní sběr 2022 - suché /ČR/12% VALTICE

206,58 Kč/ks s DPH
275,44 Kč/l
170,73 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Sylvánské zelené ps 22 polosuché  0,75 Maňak/12%/čš.2231

Sylvánské zelené ps 22 polosuché 0,75 Maňak/12%/čš.2231

190,71 Kč/ks s DPH
254,28 Kč/l
157,61 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Ryzlink rýnský  barr. suché 13,5% 0,75l Maňak č.š. 2151

Ryzlink rýnský barr. suché 13,5% 0,75l Maňak č.š. 2151

330,12 Kč/ks s DPH
440,15 Kč/l
272,82 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Col. AURELIUS ps 2022 polosuché 12,5% 0.75l ČR VALTICE

Col. AURELIUS ps 2022 polosuché 12,5% 0.75l ČR VALTICE

203,06 Kč/ks s DPH
270,74 Kč/l
167,81 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Rulandské šedé ps2023 suché ČR 0,75l - vinařst.Procházka Valtice

Rulandské šedé ps2023 suché ČR 0,75l - vinařst.Procházka Valtice

134,55 Kč/ks s DPH
179,40 Kč/l
111,20 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 50 KS
-
ks
+
MULLER THURGAU   PS 2023  suché ČR 0,75l - vinařst.Procházka Valtice

MULLER THURGAU PS 2023 suché ČR 0,75l - vinařst.Procházka Valtice

138,70 Kč/ks s DPH
184,93 Kč/l
114,63 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Chardonnay  ps 2022  suché 0,75  POPELA

Chardonnay ps 2022 suché 0,75 POPELA

228,17 Kč/ks s DPH
304,23 Kč/l
188,57 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Rulandské bílé    ps 2020 suché 0,75  POPELA

Rulandské bílé ps 2020 suché 0,75 POPELA

149,77 Kč/ks s DPH
199,70 Kč/l
123,78 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
VA- Chardonnay ČR pozdní sběr  2021  0,75l suché 13%  VALTICE

VA- Chardonnay ČR pozdní sběr 2021 0,75l suché 13% VALTICE

209,55 Kč/ks s DPH
279,40 Kč/l
173,18 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Garance vrácení
RYZLINK Vlašský MZV polosuché ČR 0,75l  - vinařst.Procházka Valtice

RYZLINK Vlašský MZV polosuché ČR 0,75l - vinařst.Procházka Valtice

85,97 Kč/ks s DPH
114,63 Kč/l
71,05 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Tramín červený VZH 2022  polosuché ČR 0,75l  - vinařst.Procházka Valtice

Tramín červený VZH 2022 polosuché ČR 0,75l - vinařst.Procházka Valtice

158,29 Kč/ks s DPH
211,06 Kč/l
130,82 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
JASO cena
VELTLÍNSKÉ ZELENÉ  - suché Ma´darsko  3 l  Bag in box  PASTRA   bib vino

VELTLÍNSKÉ ZELENÉ - suché Ma´darsko 3 l Bag in box PASTRA bib vino

112,00 Kč/ks s DPH
37,33 Kč/l
92,56 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
JASO cena
CHARDONNAY  - polosladké  Španělsko  3 l  Bag in box  PASTRA   bib vino

CHARDONNAY - polosladké Španělsko 3 l Bag in box PASTRA bib vino

123,32 Kč/ks s DPH
41,11 Kč/l
101,92 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
JASO cena
TRAMÍN ČERVENÝ  - polosladké  Maďarsko  3 l  Bag in box  PASTRA   bib vino

TRAMÍN ČERVENÝ - polosladké Maďarsko 3 l Bag in box PASTRA bib vino

123,32 Kč/ks s DPH
41,11 Kč/l
101,92 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
JASO cena
IRSAI OLIVER  - polosladké  Španělsko  3 l  Bag in box  PASTRA   bib vino

IRSAI OLIVER - polosladké Španělsko 3 l Bag in box PASTRA bib vino

151,01 Kč/ks s DPH
50,34 Kč/l
124,80 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: Do několika dní, ověřte na objednavky@jaso.cz
JASO cena
RULANDSKÉ ŠEDÉ  - sladké  Slovensko  3 l  Bag in box  PASTRA   bib vino

RULANDSKÉ ŠEDÉ - sladké Slovensko 3 l Bag in box PASTRA bib vino

166,11 Kč/ks s DPH
55,37 Kč/l
137,28 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
JASO cena
PÁLAVA   - polosladké  Slovensko  3 l  Bag in box  NOE   bib vino

PÁLAVA - polosladké Slovensko 3 l Bag in box NOE bib vino

191,91 Kč/ks s DPH
63,97 Kč/l
158,60 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
JASO cena
CABERNET SAUVIGNON    - suché   Moldavsko   3 l  Bag in box  PASTRA   bib vino

CABERNET SAUVIGNON - suché Moldavsko 3 l Bag in box PASTRA bib vino

144,09 Kč/ks s DPH
48,03 Kč/l
119,08 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: Do několika dní, ověřte na objednavky@jaso.cz
JASO cena
DORNFELDER    - polosuché   NÉMECKO   3 l  Bag in box  PASTRA   bib vino

DORNFELDER - polosuché NÉMECKO 3 l Bag in box PASTRA bib vino

197,57 Kč/ks s DPH
65,86 Kč/l
163,28 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: skladem 5 ks
-
ks
+
JASO cena
Avanti Frizzante 0,2l plech

Avanti Frizzante 0,2l plech

23,85 Kč/ks s DPH
119,23 Kč/l
19,71 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
JASO cena

IRSAI OLIVER - polosladké Maďarsko 3 l Bag in box PASTRA bib vino

153,44 Kč/ks s DPH
51,15 Kč/l
126,81 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
JASO cena

CABERNET SAUVIGNON - suché Španělsko 3 l Bag in box PASTRA bib vino

146,34 Kč/ks s DPH
48,78 Kč/l
120,94 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: skladem 5 ks
-
ks
+

VA- Rulandské bílé ps 2022 0,75l suché 13% VALTICE

205,99 Kč/ks s DPH
274,65 Kč/l
170,24 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+

VA- Muškát moravský pozdní sběr 2023 0,75l polosladké 12% VALTICE

196,59 Kč/ks s DPH
262,12 Kč/l
162,47 Kč/ks bez DPH
Dostupnost: SKLADEM > 5 KS
-
ks
+
Strana 16/16předchozí1...141516
 

Potvrzení zletilosti a nastavení cookies.

Vstupujete do elektronického obchodu, který je dostupný
pouze pro osoby starší 18 let. Pokračováním potvrzuji, že jsem starší 18 let.

Potřebujeme Váš souhlas k využití jednotlivých dat, abychom Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů.

Souhlas můžete odmítnout ZDE, čímž zároveň potvrdíte, že Vám již bylo 18 let.