Pivní a vinné recepty
Svatomartinská husa
Doba přípravy: Ingredience (4 - 6 porcí):
|
Na tento tradiční listopadový pokrm existuje mnoho různých receptů. Od pomalého pečení, které může trvat až dvanáct hodin, po rychlejší variantu zvládnutelnou za tři hodiny. Faktem však je, že čím delší pečení na nižší teplotu, tím lepší je potom výsledek. My jsme si pro vás připravili kompromis a za šest až sedm hodin péče dosáhnete naprosto dokonalého výsledku. Husu si den dopředu očistíme od zbylého chmýří a zbytků peří, poté ji pokmínujeme a nasolíme vně i uvnitř. Se solí nešetřete. Ačkoli se to může zdát dost, generacemi ověřená
rovnice 1 kg husy = 20 g soli je k nezaplacení. Do druhého dne nechte husu v chladu odležet. Před vložením do trouby nechte husu chvíli v pokojové teplotě. Do pekáčku nalijte na dno trochu vody, aby se husa ze začátku nepřipékala, do husy vložíme napůl rozkrojené hrušky, které
pomohou nejenom dochutit, ale také zabránit vysušování masa. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě na 100-120 °C zhruba šest hodin. V průběhu pečení husu kontrolujeme a poléváme výpekem. Na posledních 30 minut odstraníme pokličku, zvýšíme teplotu a necháme vypéct kůrčičku dozlatova.
V průběhu pečení si můžeme připravit červené zelí. Na sádle necháme zpěnit najemno nasekanou cibulku, posolíme a lehce zaprášíme hladkou moukou a chvíli orestujeme. Na tento základ přidáme sterilované červené zelí. Zalijeme lákem ze zelí, přidáme trochu vody a pod pokličkou necháme dusit doměkka. Nakonec dochutíme dle libosti solí, octem či cukrem.
Domácí pivní houskové knedlíky
Pro 4-6 osob
- 350 g polohrubé mouky
- 1 celé vejce
- 25g droždí
- Bílý toastový chleba, cca 8 plátků
- Špetka soli
- Špetka cukru
- Mléko
- Pivo (nejlépe typu Weizen)
- Trs zelené petrželky
Do hrnečku s troškou vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Mouku nasypeme do větší misky, uprostřed uděláme důlek a přidáme vejce. Vejce lehce zapracujeme, přidáme kvásek, na okraj lehce posolíme a zapracujeme. Poté přidáme na kostičky nakrájený toustový chleba, najemno nasekanou zelenou petrželku a přilejeme trochu piva – toho použijeme pouze takové množství, abychom vypracovali vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části a vytvarujeme šišky. Necháme ještě deset minut odpočinout a poté vaříme ve vroucí vodě, popřípadě v páře.
Pivní vepřová žebírka
K žebírkům neodmyslitelně patří orosený půllitr dobrého piva. V současné době je trendem pšeničné pivo typu Weizen, pro který jecharakteristická jeho lehká hořkost a silný říz. Doporučujeme vám pšeničný speciál z pivovaru Herold, Primátor či Svijany.
Doba přípravy: Ingredience (4 porce):
|
Postup:
Žebírka nasolíme, opepříme a potřeme drceným česnekem, přidáme červenou papriku (pro milovníky ostrého jídla chilli), zakápneme olivovým olejem. Směs vmasírujeme do žebírek a necháme chvíli odležet. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a slaninu, restujeme, dokud nám cibule nezačne zlátnout. Nakonec do pánve vložíme také žebírka a orestujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo.
Žebírka vložíme na pekáček společně s cibulí a slaninou. Žebírka lehce pokapeme medem a pekáček zalijeme pivem, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby na 160 °C. Pečeme asi 90 min a v průběhu pečení poléváme pivní směsí z pekáčku.
TIP: Jako netradiční přílohu doporučuji podávat žebírka se SÝROVO-PIVNÍMI KROKETAMI.
Autor/kuchař: Tomáš Havlík
Sýrovo-pivní krokety
Suroviny na dvě porce (cca 10 menších kroket):
- 85g hladké mouky + mouka na pomoučení pracovní plochy při tvarování kroket
- 20g másla
- 70 ml mléka
- 120 ml piva (pšeničné)
- 60g sýra – cheddar
- Olej na smažení
Na obalení:
- 2 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- sůl
Postup:
V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme 25 g hladké mouky a na mírném ohni orestujeme. Přilejeme mléko a mícháme, dokud se vše nespojí v celistvou hustší hmotu. Poté přilejeme pivo a za stálého míchání lehce povaříme, dokud celá hmota nezíská krémovou konzistenci. Do tohoto receptu je nejvhodnější použít pivo pšeničné, které nejlépe zanechá ve výsledném pokrmu svoje typické aroma. Vhodná jsou ale také piva tzv. „za studena chmelená“, která disponují intenzivnější chmelovou chutí.
Hmotu přelijeme do misky, ve které dokončíme přípravu těsta na krokety. Přisypeme najemno nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. Není striktně nutné použít právě cheddar, nicméně v závislosti na druhu použitého sýra je nutné těsto dochutit. Při použití aromatického druhu sýra jako je niva či parmazán není třeba přidávat sůl téměř vůbec, naopak v případě ementálu je dosolení těsta naprosto nezbytné. Fantazii se meze nekladou, a tak lze krokety doplnit o další chuť, např. přidáním do těsta najemno nasekaných chilli papriček, anglické slaniny, domácí klobásky, atd. Je však nutné mít na paměti, že těmito dodatečnými ingrediencemi lze ve výsledné chuti snadno přebít pivní aroma. Poté do těsta postupně zapracujeme zbytek mouky, dokud nezískáme těsto konzistencí podobné těstu na pizzu (lehce mazlavé a lepivé).
Těsto pomoučíme a vytvarujeme malé šišky – čím větší budou, tím hůře a déle se bude těsto smažit, navíc krokety při smažení lehce zvětší svůj objem. Krokety následně obalíme v klasickém trojobalu. Nezapomeňte osolit rozšlehaná vejce, ve kterých krokety obalujeme.
Obalené krokety smažíme v rozpáleném oleji na mírném ohni dozlatova. Krokety lze podávat jako příloha ke grilovaným masům, pečeným žebrům (viz foto výše) nebo samostatně jako malá chuťovka k pivu.
Autor/kuchař: Tomáš Havlík
Kapr na pivu a rozinkami
Suroviny:
• 1 kg kapra
• lžička octa
• lžíce másla
• 2 cibule
• sůl
• 250 ml řezaného piva
• 4 hřebíčky
• 4 kuličky nového koření
• 150 g rozinek
• citrónová kůra
Doba přípravy: 50 minut
Postup:
Očistíme kapra, vykucháme ho, rozpůlíme a pokrájíme přes záda na porce široké cca 5 cm. Osolíme je pokapeme octem. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, pilijeme pivo a vložíme porce ryby. Do hrnce vložíme koření zabalené v gáze či jiném podobném balení, aby se jeho chuť uvolnila, ale koření neplavalo volně. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni 20 minut. Uvařenou rybu vyjmeme, omáčku necháme zhoustnout, sáček s kořením odstraníme a přidáme opláchnuté rozinky a citrónovou kůru. Porce ryby na talíři přelijeme omáčkou.
Kapr v pivu
Suroviny:
• 4 porce kapra
• sůl
• 1 světlé pšeničné pivo
• cibule
• hřebíček
• bobkový list
• pepř
• máslo
• 30 g hladké mouky
Doba přípravy: 30 minut
Postup:
Očištěné porce kapra osolíme, vložíme do hrnce a zalijeme pivem. Přidáme oloupanou celou cibuli, koření a máslo utřené s moukou. Vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme děravou naběračkou, urovnáme na mísu, na kterou procedíme i omáčku. Posypeme pažitkou nebo tymiánem.
Pivní kapr
Suroviny:
• 4 porce kapra
• půl láhve světlého piva
• cibule
• olej
• sůl
• pepř
• mletá paprika
• kmín
• pažitka
• citronová šťáva
Doba přípravy: 95 minut
Postup:
Porce kapra osolíme, opepříme a zakápneme pivem. Necháme asi hodinu odležet. Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme kapra, zalijeme zbylým pivem, ochutíme kmínem a paprikou a dusíme doměkka. Na talíři zakápneme citronovou šťávou.
Dánská pivní polévka
Suroviny:
• tmavý chleba
• 200 ml vody
• 2 piva - Primátor Weinzenbier
• citrónová kůra
• cukr
• smetana
Doba přípravy: 40 minut
Postup:
Chléb nakrájíme na kostky, které na několik hodin namočíme do poloviny piva smíchaného s vodou. Pak vše 20 minut povaříme a polévku prolisujeme sítem. Vzniklou kaši znovu dáme na mírný plamen a rozředíme zbytkem piva. Přidáme cukr, citrónovou kůru a ještě povaříme. Na talíři ozdobíme smetanou a petrželovou natí.
Králík na švestkách a černém pivu
Suroviny:
• 1 kg králičího masa
• mrkev
• petržel
• kousek celeru
• cibule
• olej
• 2 lžíce cukru
• 250 ml tmavého specielního piva
• slanina
• sušené švestky
• sůl
• citrónová šťáva
• krajíc tvrdého chleba
Doba přípravy: 130 minut
Postup:
Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme 30 minut odležet. Na tuku rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a orestujeme dozlatova. Potom vše zalijeme pivem a chvíli povaříme. Do tohoto základu vložíme porce králíka a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme nastrouhaným krajícem tmavého chleba. Dobře povaříme a přecedíme. Do omáčky přidáme spolu s masem vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme.
Králičí předek v pivní omáčce
Suroviny:
• králičí předek
• tuk
• mrkev
• 2 cibule
• krajíc tvrdého chleba
• petržel
• 200 ml vývaru
• 200 ml světlého piva
• sůl
Doba přípravy: 70 minut
Postup:
Očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme na tuku. Zalijeme vývarem, vložíme omyté a nasekané porce králíka, osolíme a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme nastrouhaný chléb a krátce osmahneme. Zalijeme pivem a dobře povaříme. Hotovou omáčku přecedíme na maso a ještě krátce společně povaříme.
Moravský pivní guláš
Suroviny:
• 500 g hovězí kližky
• olej
• cibule
• mletá paprika
• rajský protlak
• 2 brambory
• 500 ml tmavého piva
• feferonka
• kmín
• sůl
Doba přípravy: 120 minut
Postup:
Maso nakrájíme na kostky, na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme papriku a lehce osmahneme. Na tento základ vložíme osolené maso, posypeme kmínem a orestujeme. Zalijeme polovičkou piva, přidáme rajský protlak a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme nastrouhané brambory a feferonku. Podlijeme zbytkem piva a dusíme až je maso měkké a šťáva zhoustlá. Je-li třeba, podléváme vodou.
Hovězí pečeně na jalovci a pivu
Suroviny:
• 400 g zadního hovězího masa
• 50 g slaniny
• 2 lžíce oleje
• 100 g cibule
• lžíce hořčice
• 500 ml tmavého piva
• chléb
• jalovec
• pepř
• sůl
Doba přípravy: 120 minut
Postup:
Maso osolíme, prošpikujeme klínky slaniny a opečeme na tuku v pekáči. Vyjmeme ho a na tuku dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli. Zalijeme pivem, vmícháme hořčici, vrátíme maso a přidáme koření.
Pečeme v troubě pod pokličkou za občasného podlévání vypečenou šťávou doměkka. Měkké maso vyjmeme a necháme vychladnout. šťávu zahustíme nastrouhaným tvrdým tmavým chlebem a asi 30 minut povaříme. Potom přecedíme a dochutíme. Vychladlou pečeni nakrájíme na porce, plátky vložíme do omáčky a prohřejeme.
Vepřové medailonky skřítka Leprechauna
Suroviny: (10 porcí)
• 1500 g vepřové panenky
• 10 g koření s badyánem
• 20 g sůl
• 200 g oleje
• 100 g medu
• 400 g povidla
• 50 g sojová omáčka
• 1 l pivo PRIMÁTOR STOUT
• 2000 g rýže uvařená
• 100 g másla
• 100 g vlašských ořechů
Postup:
Vepř. panenku nakrájím na medailonky o váze cca 50 g , osolíme a okořeníme, opečeme a dáme do misky. Na výpeku osmahneme povidla s medem, stříkneme sojovou omáčkou a zalijeme pivem. Provaříme a zredukujeme do hustoty omáčky. Podle chuti přisolíme a nalijeme na medailonky.
Podáváme s ořechovou rýží - na másle orestujeme tlučené vlašské ořechy a zamícháme do uvařené rýže.
Vepřový bůček s pivní nádivkou
Suroviny:
• 400 g vepřového bůčku
• 100 g mletého hovězího masa
• mletá paprika
• kmín
• 100 ml řezaného piva
• točený salám
• česnek
• paprika
• sůl
Doba přípravy: 90 minut
Postup:
Vepřový bůček vykostíme a v mase vytvoříme kapsu. Mleté maso osolíme, smícháme s kořením a asi čtvrtinou piva, přidáme česnek, pažitku, nastrouhaný chléb a kostičky salámu. Touto směsí naplníme kapsu a pečlivě ji zašijeme. Bůček osolíme, vložíme na pekáč, podlijeme pivem a dáme péct. při pečení maso obracíme a podléváme výpekem, případně doléváme pivo.
Vepřové maso v pivní omáčce
Suroviny:
• 600 g vepřové kýty
• 2 cibule
• 2 lžíce oleje
• lžička mleté papriky
• sůl
• nové koření
• bobkový list
• 300 ml světlého piva
• paprika
• feferonky
• rajče
• 4 lžíce kysané smetany
• 1 lžíce mouky
Doba přípravy: 60 minut
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opečeme na oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sladkou papriku, proužky paprikového lusku a orestujeme. Rajče spaříme, oloupeme, nakrájíme a přimícháme společně s feferonkou ke směsi. Zalijeme pivem, okořeníme a dusíme pod pokličkou. Na závěr zahustíme kysanou smetanou s rozmíchanou moukou a ještě chvíli povaříme.
Uzený bůček s povidlovo-pivní omáčkou
Suroviny:
• 600 g uzeného bůčku
• 8 lžic švestkových povidel
• 4 lžíce oleje
• 100 ml tmavého speciálu
• střik balsamikového octa
• mletý pepř
• sůl
• 2 lžíce loupaných sekaných mandlí
Doba přípravy: 30 minut
Postup:
Výborně vyuzený bůček je důstojným partnerem povidlovo-pivní omáčce, stejně jako omáčka je nezbytným doplňkem grilovaných kousků voňavého masa. Bůček naporcujeme a na grilu pozvolna pohřejeme. Z výše uvedených ingrediencí vymícháme hladkou emulzi, přisypeme mandle a podáváme ke grilovanému masu.
Pikantní fazolový guláš
Suroviny:
• 200 g fazolí
• stroužek česneku
• 2 bobkové listy
• 2 lžíce oleje
• cibule
• 3 papriky
• 400 g vepřové plece
• kmín
• lžíce hladké mouky
• lžíce rajského protlaku
• chilli
• 200 ml vývaru
• 200 ml piva - Primátor 13% Polotmavý
• sůl
• pepř
• petrželová nať
Doba přípravy: 120 minut
Postup:
Fazole namočíme přes noc do studené vody, do které jsme přidali bobkový list a prolisovaný česnek. Druhý den ve stejné vodě uvaříme téměř doměkka. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, okořeníme, zasypeme moukou a orestujeme. Z fazolí slijeme všechnu vodu a přimíchám je masu spolu s nudličkami paprik a rajským protlakem. Podlijeme vývarem a pivem a na mírném ohni dusíme pod pokličkou doměkka. Dochutíme a posypeme petrželovou natí.
Pivovarský řízek
Suroviny:
• 0,5 kg vepřového řízku
• 1 vejce
• 100 ml piva
• 6 lžic hladké mouky
• hladká mouka na obalení
• olej
• 200 g brambor
• česnek
• majoránka
• sůl
Doba přípravy: 45 minut
Postup:
Vepřové řízky naklepeme, okořeníme česnekovou solí a obalíme v hladké mouce. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme, okořeníme, smícháme s moukou, pivem a vejcem. Vše důkladně promícháme, ve hmotě obalíme připravené maso a smažíme v horkém oleji.
Pivovarský řízek podáváme se zeleninou.
Fašírka v pivu
Suroviny:
• 700 g mletého masa
• 200 g olomouckých tvarůžků
• vejce
• česnek
• cibule
• strouhanka
• 200 ml tmavého piva - Primátor Doubl 24%tm.
• sůl
• pepř
• majoránka
Doba přípravy: 80 minut
Postup:
V míse smícháme mleté maso, nastrouhané tvarůžky, vejce, prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli. Zředíme pivem, osolíme, okořeníme a zahustíme strouhankou, aby vznikla kompaktní hmota. Mokrýma rukama vytvarujeme dvě až tři šišky, které dáme do pekáče. Podlijeme vodou a pečeme v troubě při střední teplotě asi hodinu. Podle potřeby podléváme výpekem.
Bůčkové kostky v pivním těstíčku
Suroviny:
Maso:
• 400 g libového vepřového bůčku
• drcený kmín
• sůl
• Těstíčko: 250 ml světlého speciálu - Primátor Premium 12%sv. nebo Exkluziv 16%sv.
• 100 g hladké mouky
• 50 g olomouckých tvarůžků
• sůl
• pepř
• olej na smažení
Zelný salát:
• 300 g hlávkového zelí
• 50 g mrkve
• 50 g čerstvého nastrouhaného křenu
• 50 g mladé lahůdkové cibulky
• 2 lžíce octa
• 3 lžíce cukru krupice
• majoránka (čerstvá nebo sušená)
• rostlinný olej
• sůl
• pepř
Doba přípravy: 90 minut
Možství: 4 porce
Postup:
Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3×3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín, necháme odležet. Z piva, hladké mouky, jemně strouhaných olomouckých tvarůžků vymícháme hladké těstíčko, osolíme jej a opepříme. Kostky napícháme na párátka a obalíme v těstíčku. Smažíme ve vysokém oleji pozvolna dozlatova. Po usmažení necháme na papírovém ubrousku okapat.
Hlávkové zelí nakrájíme na jemné nudličky, osolíme a necháme "vyplakat". Mrkev nakrájíme na jemné nudličky, cibulku nasekáme na kolečka a křen nastrouháme na jemném struhadle. Zelí lehce promačkáme, přidáme ostatní zeleninu, majoránku, cukr, ocet, pepř, zakápneme olejem a lehce promícháme a necháme v chladu proležet.
Ovocná kachna na pivu
Suroviny:
• 1 kachna
• sůl
• kmín
• 2 jablka
• 2 hrušky
• 320 ml tmavého piva
• hlávka červeného zelí
• lžíce sádla
• cibule
• lžička cukru
• ocet
Doba přípravy: 110 minut
Postup:
očištěnou kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zevnitř i zvenku a posypeme kmínem. Dovnitř vložíme čtvrtky očištěných jablek a hrušek. Připravenou kachnu vložíme na pekáč, podlijeme pivem a dáme péct. Podléváme pivem a výpekem, dokud nebude kachna do červena upečená a měkká. Hotovou kachnu vyjmeme, naporcujeme a vypečené sádlo odstraníme. Než se kachna upeče, připravíme zelí. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme nudličky zelí, osolíme, posypeme kmínem, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou asi 45 minut. Ke konci dušení vlijeme zbytek piva, ochutíme octem a cukrem. Podáváme společně s kachnou a knedlíky.
Pivní rarášci
Suroviny:
• 2 ks vejce
• 2 lžíce solamylu
• 3 lžíce hořčice
• 1 dl piva - Primátor Exkluziv 16%sv.
• 500 g kuřecích prs
• 3 lžíce hladké mouky
• 3 lžíce sojové omáčky
• sůl
• tuk nebo olej
Doba přípravy: 48 hodin
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na medailonky nebo větší nudličky. Do misky rozklepneme vejce. Přilijeme pivo, sójovou omáčku a přidáme hořčici se solamylem a hladkou moukou. Z hmoty vymícháme hladké těstíčko. Do připraveného těstíčka naložíme kuřecí rarášky a necháme je 48 hodin uležet.Uleželé pivní rarášky smažíme v rozpálené pánvi na oleji. Maso je krásně měkké.
Pivní rarášky podáváme s hranolky nebo rýže a zeleninovou přílohou. Maso může být i králičí či vepřové.
Kuřecí křídla v medové marinádě s brusinkovo-pivní omáčkou
Suroviny:
• 1600 g kuřecích křídel bez letky
• sůl
• marináda 100 g přepuštěného másla
• 30 g čerstvého strouhaného zázvoru
• 100 g medu
• snítka tymiánu
• střik tmavého ležáku - Primátor STOUT
• omáčka 30 ml oleje
• 100 g červené cibule
• 100 g mrkve
• 4 bobkové listy
• 4 kuličky nového koření
• 8 kuliček celého pepře
• 1 citron
• 500 ml světlého nebo tmavého ležáku - Primátor Exkluziv 16%sv. nebo STOUT
• lžíce plnotučné hořčice
• 200 g brusinek
Doba přípravy: 210 minut
Postup:
Kombinace koření a ingrediencí má obdařit kuřecí křidélka zajímavě jemnou chutí, jež je doplněna zeleninovou omáčkou s pivem a pikantními brusinkami. Zchladlé, ne však ztuhlé, přepuštěné máslo smícháme se strouhaným zázvorem, medem, tymiánem, střikem piva a solí. Do marinády vložíme křidélka, dobře promícháme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Poté vše společně vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut.Mrkev a cibuli nakrájíme na malé kostičky a na oleji společně orestujeme, přidáme koření, hořčici, oloupaný a na kolečka nakrájený citron. Zalijeme pivem a vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Po 20 minutách vyjmeme koření, omáčku rozmixujeme a přidáme brusinky. Krátce povaříme a dochutíme solí.
Kuře na pivu a cibuli
Suroviny:
• 1 kuře
• sůl
• pepř
• 500 ml světlého piva - Primátor Exkluziv 16%sv.
• 4 cibule
• vinný ocet
• máslo
Doba přípravy: 100 minut
Postup:
Očištěné a vykuchané kuře osolíme, opepříme, pokapeme octem a necháme v chladu uležet asi hodinu. Do piva přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zavaříme. Kuře vložíme do tohoto základu a dusíme pod pokličkou doměkka. Když je kuře měkké, vyjmeme ho. Šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme a nakonec zjemníme trochou másla.
Kuře na černém pivu
Suroviny:
• 1 kuře v celku
• kmín
• černé pivo - Primátor Dark 12%tm.
• 2 cibule
• sůl
• 150 g anglické slaniny
Doba přípravy: 80 minut
Postup:
Kuře omyjeme, osušíme papírovou utěrkou. Dáme ho do pekáčku, důkladně osolíme a okmínujeme. Poklademe ho na plátky pokrájenou slaninou a na kolečka nakrájenou cibulí. Podlijeme ho polovinou plechovky černého piva. Pečeme asi hodinu v troubě při 220 °C a podléváme pivem. Jako příloha se hodí špenát a bramborový knedlíček.
Kuře zapíjíme : Primátor 13% polotmavý nebo Primátor Pale Ale nebo STOUT.
Vepřové koleno
Suroviny:
• Sůl
• Celý pepř
• Nové koření
• Bobkový list
• Grilovací pálivé koření nebo dle chuti kuchaře
• Olej
• Kečup
• Cibule
• Černé pivo
Postup:
Vepřové koleno vložíme do hrnce + sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list
a uvaříme do poloměkka. Až koleno vychladne nařežeme kůžičku na čtverečky a podélně ke kosti. Koleno
poté namarinujeme předem připravenou marinádou z oleje a grilovacího koření,
necháme v chladnu do druhého dne uležet.
Druhý den jej vložíme do pekáčku, přidáme přiměřeně celý pepř, nové koření,
bobkový list, sůl a na kolečka nakrájenou cibuli, ještě potřeme kečupem a
podlijeme černým pivem, přikryjeme a dáme péci.
Podáváme s chlebem a pivem.
Kachna na pivu s nádivkou
Suroviny:
• kachna
• 750 ml piva – Primátor13% ptm
• sůl
• tymián
• 100 g kachních jater
• šunka
• máslo
• 2 rohlíky
• vejce
• 2 cibule
• pepř
• petrželová nať
Doba přípravy: 100 minut
Postup:
Kachnu omyjeme, zvenku i zevnitř okořeníme tymiánem, osolíme a naplníme nádivkou. Tu vytvoříme tak, že na másle zpěníme najemno posekanou cibuli, na ní orestujeme na kostičky nakrájená játra, podlijeme pivem a krátce podusíme. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčíme pivem, přidáme vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželovou nať. Osolíme a opepříme. Na závěr do směsi zamícháme nakrájená podušená játra. Kachnu s nádivkou zašijeme, posolíme a vložíme na pekáč. Pečeme zvolna v troubě dokřupava za častého podlévání výpekem a pivem.
Bažant po staročesku
Suroviny:
• 1 bažant
• slanina
• 100 g rozinek
• 100 ml kysané smetany
• lžíce cukru
• 200 ml tmavého piva - Primátor Dark 12%tm nebo STOUT
• 100 ml brandy
• lžíce másla
• 2 lžíce vlašských ořechů
• sůl
Doba přípravy: 90 minut
Postup:
Bažanta očistíme, osolíme a protkneme slaninou. Vložíme ho na rozpuštěné máslo do pekáče a pečeme za občasného podlévání asi 30 minut. Pak přidáme nadrobno nakrájené ořechy, propláchnuté rozinky, brandy, smetanu a pečeme v troubě pod pokličkou dalších 30 minut. Mezitím z cukru připravíme karamel, který zředíme pivem. Tímto bažanta podléváme dokud zcela nezměkne.
Guláš na černém pivu
Suroviny:
• 600 g vepřové plece
• 300 g cibule
• sádlo
•100 g rajského protlaku
• 50 g sladké papriky
• 2 dl černého piva
• sůl
• česnek
• pepř
• chilli koření
• kmín
• nastrouhaný tvrdý chléb
Postup:
Na rozpálený tuk hodíme hrstičku kmínu a vzápětí nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova (nepřipálit!). Přidáme rajský protlak a sladkou papriku. Do takto připraveného základu vložíme maso nakrájené na kostky, orestujeme, přidáme sůl, koření, česnek, podlijeme pivem a dusíme do změknutí. Měkké maso vyjmeme a základ dolijeme potřebným množstvím vody. Necháme projít varem a zahustíme strouhaným chlebem
Moravský pivní guláš
Suroviny:
• 500 g hovězí kližky
• olej
• cibule
• mletá paprika
• rajský protlak
• 2 brambory
• 500 ml tmavého piva
• feferonka
• kmín
• sůl
Doba přípravy: 120 minut
Postup:
Maso nakrájíme na kostky, na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme papriku a lehce osmahneme. Na tento základ vložíme osolené maso, posypeme kmínem a orestujeme. Zalijeme polovičkou piva, přidáme rajský protlak a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme nastrouhané brambory a feferonku. Podlijeme zbytkem piva a dusíme až je maso měkké a šťáva zhoustlá. Je-li třeba, podléváme vodou.
Irské hovězí v pivu
Suroviny:
• 800 g hovězího masa
• olej
• cibule
• 2 pórky
• 2 mrkve
• celerová nať
• česnek
• 250 ml vývaru
• 150 ml tmavého piva
• anglická slanina
• čerstvé houby
• 2 lžíce jíšky
• pepř
• sůl
Doba přípravy: 150 minut
Postup:
Masa nakrájíme na tenké plátky, které orestujeme na pánvi v rozpáleném tuku z obou stran dohněda. Potom je dáme do hrnce, na pánvi opražíme kolečka pórku, mrkve, prolisovaný česnek a celerovou nať. Přidáme k masu, přilijeme vývar a pivo, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni asi hodinu a půl. Potom maso vyjmeme a vývar scedíme. Zeleninu dáme pryč a maso spolu se scezeným vývarem dáme do čistého hrnce. Na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme houby a podusíme. Když se všechna voda vydusí, přidáme k masu. Vše chvíli povaříme, zahustíme jíškou a podle chuti dochutíme.
Kachna na pivu s nádivkou
Suroviny:
• kachna
• 750 ml světlého piva
• sůl
• tymián
• 100 g kachních jater
• šunka
• máslo
• 2 rohlíky
• vejce
• 2 cibule
• pepř
• petrželová nať
Doba přípravy: 100 minut
Postup:
Kachnu omyjeme, zvenku i zevnitř okořeníme tymiánem, osolíme a naplníme nádivkou. Tu vytvoříme tak, že na másle zpěníme najemno posekanou cibuli, na ní orestujeme na kostičky nakrájená játra, podlijeme pivem a krátce podusíme. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčíme pivem, přidáme vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželovou nať. Osolíme a opepříme. Na závěr do směsi zamícháme nakrájená podušená játra. Kachnu s nádivkou zašijeme, posolíme a vložíme na pekáč. Pečeme zvolna v troubě dokřupava za častého podlévání výpekem a pivem.
Dánská pivní polévka
Suroviny:
• tmavý chleba
• 200 ml vody
• 2 piva
• citrónová kůra
• cukr
• smetana
Doba přípravy: 45 minut
Postup:
Chléb nakrájíme na kostky, které na několik hodin namočíme do poloviny piva smíchaného s vodou. Pak vše 20 minut povaříme a polévku prolisujeme sítem. Vzniklou kaši znovu dáme na mírný plamen a rozředíme zbytkem piva. Přidáme cukr, citrónovou kůru a ještě povaříme. Na talíři ozdobíme smetanou a petrželovou natí.
Bramborák s uzeným masem a pivem
Suroviny:
• 1 kg brambor
• 2 vejce
• 100 ml světlého piva
• hladká mouka
• česnek
• sůl
• pepř
• majoránka
• 100 g uzeného masa
• tuk nebo olej
Doba přípravy: 45 minut
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme je a slijeme z nich vodu. Zasypeme je moukou, přidáme vejce, pivo, prolisovaný česnek, sůl, koření a umícháme těsto, do kterého přidáme nadrobno nasekané uzené maso a směs rozetřeme lžící na pánev s rozpáleným tukem. Smažíme po obou stranách dozlatova.
Opilé kuře (netradiční technologická úprava kuřete pro 4 osoby)
Suroviny:
• 1 ks kuřete cca 1,20 kg
• 1 ks piva v plechovce 0,33 l
• 2 lžíce medu
• 3 lžíce oleje
• 3 lžíce sojové omáčky
• 1 lžíce vinného octa (nebo šťávy z 1/2 citronu)
• 4 stroužky česneku
• chilli
• sůl
Postup:
kuře omyjeme a osolíme. Z dalších surovin si připravíme omáčku k potření kuřete. Kuře potřeme omáčkou a necháme asi 2 hodiny uležet v chladu. Plechovku piva opláchneme, otevřeme a 1/3 piva odlijeme, do víka plechovky vytvoříme ještě dva menší otvory. Takto připravenou plechovku vsuneme zespodu do kuřete. V podstatě kuře posadíme na plechovku piva, v této pozici dáme kuře na pečící plech a můžeme dát péct. Pivo v důsledku tepla začne vzlínat a vytvoří v kuřeti optimální atmosféru, výpary prochází masem a díky tomu je maso šťavnaté a křehké.
Kuře na černém pivu
Suroviny:
• 1 kuře v celku
• kmín
• černé pivo
• 2 cibule
• sůl
• 150 g anglické slaniny
Doba přípravy: 80 minut
Postup:
Kuře omyjeme, osušíme utěrkou, důkladně osolíme a okmínujeme. Vložíme do pekáčku. Poklademe ho na plátky pokrájenou slaninou a na kolečka nakrájenou cibulí. Podlijeme ho Ľ litrem černého piva. Za stálého podlévání pivem pečeme asi hodinu v troubě při 220 °C. Jako příloha se hodí špenát a bramborový knedlíček.
Cibulové kroužky v pivním těstíčku
Suroviny:
• 4 cibule
• 250 g hladké mouky
• 300 ml piva
• 300 ml mléka
• 2 vejce
• sůl
• 500 g brambor
• půl pórku
• 50 g másla
• 200 ml mléka
• sůl
• bílý pepř
• olej nebo tuk
Doba přípravy: 45 minut
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky, které důkladně rozebereme na jednotlivé kroužky. Do misky nalijeme pivo a mléko, přidáme mouku, dva žloutky, sůl a vidličkou rozšleháme na hladké těstíčko. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do těstíčka. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pórek očistíme, nakrájíme na slabá kolečka a krátce opečeme na rozehřátém másle. Přidáme brambory a rozmačkáme je šťouchadlem. Podle potřeby je rozředíme mlékem a nakonec dochutíme solí a pepřem. Kolečka namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpláleném oleji dozlatova. Hotové necháme na papírovém ubrousku okapat a podáváme je se šťouchanými bramborami.
Trutnovský flamendr
Suroviny:
• 600 g vepřové kýty
• 2 lžíce oleje
• sterilovaná kapie
• hrášek
• kukuřice
• 1 feferonka
• cibule
• 200 ml světlého piva
• 200 g vařených brambor
• pepř
• sůl
Doba přípravy: 55 minut
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Opečeme ho na rozpáleném oleji, přidáme na nudličky nakrájené kapie, sterilovaný hrášek, kukuřici, najemno nakrájenou feferonku a cibuli. Zastříkneme pivem a ke směsi přidáme na hranolky nakrájené brambory. Orestuleme a podáváme.
Pivní obložené chlebíčky
Suroviny:
• Sklenka světlého piva
• špetka skořice
• 150 g strouhaného tvrdého sýra
• 1 žloutek
• 6 párků
• 6 topinek toastového chleba
Postup:
Pivo smísíme s rozstrouhaným sýrem, dodáme skořici a žloutek.Hmota musí být
dobře promísená a dosti hustá. Na topinky položíme podélně rozkrojrný párek,
polijeme směsí a zapékáme 10minut při teplotě 200 stupňů.
Děkujeme Vám, za Vaše pivní a vinné recepty. Podělte se s námi o své kuchařské zkušenosti.
Zašlete nám svůj recept!