Ratafia
Almond Spirit, co to vlastně znamená?
Jedná
se o dokonalé snoubení ovocné šťávy a silného alkoholu tak, aby se získala směs
rovnající se
18
% - 33 % stupňům alkoholu. Spojení ovocné šťávy a lihu má několik tech.
postupů způsobu přípravy v závislosti na použitých metodách
k zastavení fermentace výsledného produktu pro dosažení požadovaného
výsledku s následným spektrem chutí od sladkého až po suché.
V čem jsou likéry Ratafia Almond Spirit odlišné,
než jiné dostupné mandlové likéry?
Jsme prvním a jediným českým výrobcem, který
namísto hořkomandlových aromat používá přírodní mandlovou silici. Značky se
často snaží usnadnit si práci a snížit výrobní náklady.
Klíčovým faktorem k získání přírodní silice je technologie
PHWE, která je stále méně dostupná a rozšířená,
než jiné tradičnější metody, jako je destilace, nebo
extrakce s použitím organických rozpouštědel. Většina likérů na našem trhu
je tak pouze dochucována příchutí hořkomandlových aromat s velkým
množstvím cukru, aby se zamaskovala původní nedokonalost výrobku. Likéry z
naší řemeslné výroby aromata ani dochucovadla nepotřebují. Je to jako
s rumem. Můžeš ho mít z náhražek aromat, ale pokud chceš opravdový
rum, tak ho hledej z cukrové třtiny.
Naše výroba je tedy náročná, nákladná, kdy každá
ingredience navíc splňuje velmi přísná kritéria kosher certifikace. Na 1 litr
esenciální mandlové silice je potřeba celých 100 kg vysoce zralých mandlí té
nejvyšší kvality. A takové najdete jen v srdci Kalifornie, která je svými
mandloňovými sady proslulá.
Jaký je tedy rozdíl mezi silicí a aroma?
Přírodní silice jsou 100% přírodní produkty,
získané z rostlin, plodů atd. jsou velmi vzácné a představují
nejvyšší možnou třídu produktu díky jejich přírodnímu původu. Jsou ideální
volbou pro ty, kteří hledají kvalitní, přírodní a efektivní produkty s
přidanou hodnotou pro zdraví a pohodu.
Na rozdíl od běžného aroma, které je
spíše zaměřené na povrchní vůni a může obsahovat přidané chemické látky,
které nejsou vždy plně uvedeny na etiketě.
Proč jako český výrobce nepoužíváte české
mandle?
Například Hustopeče jsou pro své mandloňové sady vyhlášené.
České mandle v mandlových likérech nenajdete. Tuzemská
sklizeň je nemožná, jelikož by nebyla ani dost velká, ani dost kvalitní. Jedná se
o starý sad pod správou města, jako veřejně přístupný se zákazem trhání.
Značky tak směle nakupují náhražky od různých výrobců aromat,
jako např. známá Aromka Brno atd.
Do Hustopečí se více než za lokálním výrobkem jezdí na
výlety.
Na druhou stranu mandloňové sady jsou totiž především
na jaře skutečně krásnou podívanou.
Někde jsem o vás četl rozhovor, že stojíte
za obsahem Hustopečské Mandlovky?
Ano, je to pravda. V roce 2013 jsme byli osloveni
zda bychom neuměli udělat legální produkt na zakázku, aby chutnal stejně jako
od domácích vinařů, kteří hojně mandlový alkohol vyrábí z trestí. Zadání bylo
jasné z jakého složení by měl výrobek chutnat. Po několika letech jsme ale
přestali vyrábět a dodávat kvůli morálně nepřijatelnému klamání spotřebitele od
firmy pro kterou jsme subdodavatelsky Mandlovku vyráběli,
která ale není z mandlí.
Takže jste se rozhodli jít svou vlastní
cestou?
Ano, je to tak. Navíc žena miluje a často vzpomíná na
babičku a její skvělé ovocné šťávy z Arónie a Višní,
které se ihned do našeho portfolia báječně hodili.
Jak se vám povedlo navázat spolupráci s
pěstiteli z Kalifornie?
Chtěli jsme udělat ten nejlepší 100% přírodní mandlový
likér bez aromat.
Museli jsme tedy začít u těch nejlepších mandlí. Kalifornie má ideální klima
pro pěstování mandlí – horká léta
a mírné zimy, což je optimální pro růst mandloní. Ne
nadarmo je Kalifornie největším a nejkvalitnějším producentem mandlí na světě
díky optimálním klimatickým podmínkám a moderním zemědělským technikám
s důrazem na kvalitu, které jsou vysoce ceněny pro svou chuť a čerstvost.
S cílem najít vhodného dodavatele jsme se tak v roce
2020 sami do Kalifornie vydali. A cesta se vyplatila. Navázali jsme spolupráci
s pěstiteli, kteří nejenže mají mandle té nejvyšší kvality, ale sdílí i naše
hodnoty a nároky na udržitelnou a etickou produkci. Bez
správného partnera mohou zůstat vaše touhy po špičkových potravinách
nenaplněné. S námi překlenujte propast mezi aspirací a realizací.
Když jsme se později do Kalifornie vrátili a partnerům
dali ochutnat první výsledky našeho snažení, jeden z pěstitelů po prvním doušku
pronesl, že se cítí, jako by se procházel po svých rozkvetlých mandloňových
sadech. Dodnes na to vzpomínáme jako jedno z největších ocenění, kterých se nám
dostalo.
Vaše likéry získaly už řadu světových ocenění,
že ano?
Ano, je to tak. V roce 2023 jsme dostali za dva naše
produkty z Višní a Arónie ocenění známkou Double Gold, třetí produkt získal Bronz
na jedné z nejuznávanějších odborných soutěží na světě, San Francisco World
Spirits Competition. V dalším roce jsme si odvezli z USA opakovaně Double
Gold za Višničku, Gold za Mandličku (Czech Republic), Gold za Jeřabinku (Polsko).
Tyto úspěchy jsou pro nás obrovskou poctou a motivací.
V USA se jedná o skutečně prestižní soutěž a tato ocenění naše likéry vyhodnotila
a jednoznačně zařadila mezi ty nejlepší ovocné likéry světa. Double Gold
Višnička v letošním roce navíc byla zařazena mezi TOP 5
produktů z celého světa ze všech možných kategorií od Ginu, Rumu,
Whiskey atd. Konkurence je přitom obrovská a jen do naší kategorie se
každoročně hlásí tisíce výrobců. V soutěži Best of Class v Kalifornii
odcházíme se známkou Gold a počtem 97b ze 100b.
Jaký je rozdíl mezi Griotkou a Višničkou?
Zcela zásadní. Především náš produkt není Griotka, kde naleznete velmi malé
množství
28-35 % višňové šťávy, hořkomandlové aroma, někdy výrobci přidají rumové
aroma a oblíbenou hromadu cukru.
Naše výroba je založena na plnohodnotném obsahu 100% višňové šťávy a
jemného nádechu mandlí.
Nic víc … jen čistá šťáva. Jsme jediní, kdo používá 100% ovoce.
Zaregistroval jsem, že se více specializujete
na nízkoalkoholické likéry. Proč?
Jedna z věcí je, že nám to takhle velmi
chutná a varianta ochutnání v podobě čisté, nebo míchané je prostě skvělá.
Druhá věc je, že globální trh se mění a nejnovější trendy ukazují na dynamicky rostoucí
zájem o zdravější životní styl s nižším obsahem cukru a nižšími procenty
alkoholu, kdy současně poskytuje vysoce kvalitní chuťový zážitek, který přispívá
k dívání se na nízkoalkoholický likér, jako prémiového zboží.
Kolik cukru se běžně nachází v klasických
likérech?
Možná se budete divit, ale zcela běžná praxe
je 300 gramů cukru na jeden litr, což ve výsledku znamená
v průměru 75 kostek cukru. My s naší
ovocnou Ratafií jdeme proti proudu a jsme na samé hranici cukernatosti pouze pro
udržení šťávy. Malé množství cukru je to, co rádi zdůrazňujeme jako naši
přednost.
Kde se dají vaše likéry ochutnat?