Pálava byla
vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou křížením odrůd Tramín červený a Müller
Thurgau. Pálava bývá často automaticky vnímána jako víno sladké, tedy
s vyšším zbytkovým cukrem, ale zdaleka to není pravidlo. Právě
v suché verzi objevíme kouzlo a krásu téhle odrůdy.
Pálava se pěstuje převážně na Mikulovsku, v obcích,
jako je Perná, Pavlov a Bulhary nebo také v Lechovicích, Popicích
a Čejkovicích. Pálava se poměrně rychle stala jednou
z nejoblíbenějších odrůd, ale kvůli tomu také jednou
z nejfalšovanějších.
Charakter vína je
podobný vínům Tramínu, ale jeho kořenitá plnost bývá nižší. Víno má zajímavé
aromatické látky, které jsou zde obohaceny o vanilkové tóny, a jemné
třísloviny. S ohledem na poněkud vyšší obsah kyselin, než má Tramín,
mívají vína Pálavy jemnější harmonii, a jsou tak pro mnohé konzumenty
přitažlivější.